Minska matsvinn i hemmet

Inte bara finns det en miljörelaterad fördel i att minska matsvinnet i hemmet, att vara sparsam med råvarorna lönar sig även ekonomiskt. Men vad är matsvinn och hur gör vi för att dra ner på detta? Ta reda på svaren och läs om vad du kan göra för att minska matsvinnet hemma.

Läs mer

Vad är matsvinn?

Vi får oftast höra att det bildas för mycket matsvinn i Sverige, men vad är matsvinn? Matsvinn kallar vi den del av maten vi slänger som går bra att äta, vare sig det är matrester, utgångna råvaror eller det sista på tallriken som skrapas av ner i soptunnan. Idag står svenska hushåll för majoriteten av allt matsvinn i Sverige medan mathandel, restauranger och storkök gemensamt ansvarar för en ungefär tredjedel. Matsvinn är även ett enormt slöseri med resurser då det samtidigt finns människor som går utan mat i samma länder som producerar maten vi slänger.

Hur du kan minska matsvinnet hemma

Att lära sig laga mat utan matsvinn är något man oftast lär sig med tiden. En erfaren kock lär sig så småningom att ta vara på hela grönsakerna, laga lagom stora portioner, och med mer erfarenhet blir det mindre misslyckanden som slutar i soporna.

5 tips för att minska matsvinnet

  • Planera dina måltider – Genom att planera dina måltider kan du i förväg förbereda så att dina matvaror går åt under veckan.
  • Följ recepten – Är du osäker i köket är det bäst att följa receptet ordentligt. När vi börjar experimentera som nybörjare är det lätt att misslyckas och kasta middagen istället.
  • Ha koll på kylskåpet – Organisera ditt kylskåp så att matvarorna inte försvinner bakom allt det nya som ställs in. Rätt temperatur kan även bidra till längre livslängd på varorna (6 grader brukar vara optimalt)
  • Handla med måtta – Se till att inte köpa mer än vad du behöver. Det är lätt att slänga ner ett paket köttfärs i varukorgen, men om du inte tillagar den i tid hade det varit bättre att låta den ligga kvar.
  • Ta vara på grönsakerna – Vi har någonstans fått för oss att vissa helt naturliga delar av grönsakerna bör utelämnas, men i många fall går de alldeles utmärkt att äta, som bladen på purjolöken, potatisskalet eller stjälken på blomkålen.

Vad händer med matsvinn i Sverige?

Svenskar är generellt rätt bra på att kompostera, vilket i alla fall är bättre än att slänga matresterna ihop med brännbart. När vi komposterar lyckas vi oftast återinföra den förlorade näringen i omloppet igen, vilket i sin tur gynnar vår miljö. Det går även att röta komposten vilket genererar biogas vilket inte är jättebra för naturen, men kan användas som en energikälla i plast för värre alternativ.

Matsvinn och klimatet

Det är lätt att överse klimatpåverkan som kommer från matsvinn då den inte diskuteras lika frekvent som exempelvis olja eller bilutsläpp. Med matsvinn finns det oftast tre moment som bidrar till miljöpåverkan.

  1. Energitillföring vid produktion av kött och grönsaker – transport mellan slakterier, produktion och transport av djurfoder, vattning av grönsaker, uppvärmning av lador för boskap och paketering, med mera.
  2. Transport mellan produktion och butik eller restaurang
  3. Hantering av matsvinn och biogaserna som kommer från rötningen

Matsvinn på restaurang

Matsvinn i restaurang förekommer oftast både i förberedelserna och hos gästen. Då restauranger måste göra en uppskattning varje dag hur mycket man ska förbereda av allt så är det lätt att råka ut för felbedömningar. När dagen är slut blir det därför att mycket av maten som förbereddes men inte beställdes slutar som matsvinn istället. En annan typ av matsvinn i restaurang är den som uppstår när en gäst får mer mat än vad denne orkar äta, och skickar tillbaka efter måltiden.

Restauranger står för cirka 6% av allt matsvinn i Sverige, och 2018 räknade man att det uppkom ungefär 73 000 ton matavfall från svenska restauranger. Det man kan göra som gäst är att vara medveten om detta när du beställer din mat. Att testa nytt kan vara spännande, men att testa något du aldrig ätit innan eller annars inte tycker om kan sluta med en hel del matsvinn. En annan sak man kan göra är att fråga serveringspersonalen vad de rekommenderar. I de flesta fall kommer de rekommendera något som kockarna förväntar sig ska sälja och därför förberett mer av. Skulle det se ut att bli mycket kvar av något annat blir servitörerna nästan alltid informerade om detta och ändrar sina rekommendationer.